Czerwone wino wytrawne to jedna z najzdrowszych odmian tego trunku. Jego regularne spożywanie to prawdziwa recepta na dłuższe życie w dobrym zdrowiu. Wino w kolorze czerwieni jest wytwarzane z całych winogron, łącznie ze skórką i pestkami, co czyni je prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. Dodatkowo wytrawne gatunki praktycznie nie zawierają cukru. Jak czerwona odmiana wina wpływa na ludzki organizm?
Ratunek dla serca, naczyń krwionośnych i remedium na miażdżycę
Wypijanie około lampki wina dziennie ma dobroczynny wpływ na pracę serca. Obecność kwercetyny chroni przed zakrzepami, resweratrol poprawia parametry przepływu krwi, a kwas acetylosalicylowy pomaga ją rozrzedzić. Tym samym wino czerwone wytrawne zapobiega powstawaniu udarów i zawałów serca, a także zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL i chroni przed miażdżycą. Picie niewielkich ilości wina wspomaga walkę z nadciśnieniem tętniczym, a zawartość potasu, magnezu i wapnia sprzyja zachowaniu równowagi elektrolitowej w organizmie.
Zastrzyk młodości, oczyszczanie i lepszy metabolizm
Obecne w czerwonym winie wytrawnym flawonoidy niszczą wolne rodniki i chronią DNA przed uszkodzeniem. Również resweratrol pomaga zachować młodość i zapobiega nowotworom oraz chorobom układu krążenia. Picie czerwonej odmiany wina zwiększa produkcję śliny i enzymów trawiennych, a tym samym poprawia pracę układu pokarmowego. Regularne spożywanie dobrej jakości trunku pomaga uniknąć kamieni w woreczku żółciowym i usprawnia funkcjonowanie trzustki. Poprawia też krążenie i działa moczopędnie, a tym samym ułatwia detoksykację organizmu. Ważne jest jednak spożywanie wyłącznie niewielkich ilości wina, ponieważ nadmiar może obciążać wątrobę i upośledzać wchłanianie witaminy D i wapnia.