Dieta IF (ang. Intermittent Fasting) to sposób odżywiania polegający na spożywaniu posiłków w ciągu dnia w określonym czasie i z zachowaniem odpowiednich odstępów pomiędzy nimi. Okresy postu w diecie są stosowane naprzemiennie z okresami, kiedy można odżywiać się w zwyczajny sposób, co sprawia, że dieta ta cieszy się bardzo dużym uznaniem wśród wielu osób. Początkowo dieta IF jest bardzo kłopotliwa dla osoby, która dopiero zaczyna swoją przygodę z takim sposobem żywienia – ma ona liczne wymagania dotyczące okienek żywieniowych oraz najlepiej sprawdzających się posiłków i ich składników odżywczych. Dlatego też wiele osób decyduje się na skorzystanie z gotowych diet cateringowych, które oferują dietę IF – z reguły ta dieta jest dostępna w ofercie większości placówek dietetycznych, które zajmują się tworzeniem gotowych jadłospisów na dany dzień dostarczanych bezpośrednio pod drzwi klienta. Taką ofertę możemy znaleźć na stronie: https://timcatering.pl/olawa-catering-dietetyczny/.
Jak każda inna dieta, również dieta IF posiada niewielkie przeciwwskazania do stosowania – zawsze w przypadku wątpliwości warto je skonsultować chociażby z dietetykiem. Z reguły większość diet nie jest polecana dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią, a także dla osób mających zaburzenia łaknienia bądź chorujących na cukrzycę. Z diety IF mogą jednak z powodzeniem skorzystać wszystkie te osoby, które cechuje dobry stan zdrowi – polecana jest dla osób chcących zachować smukłą sylwetkę bądź zrzucić zbędne kilogramy masy ciała.