Co jeść na diecie bez laktozy?
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Co jeść na diecie bez laktozy?

Nietolerancja laktozy to powszechna dolegliwość, która może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Warto dowiedzieć się, na czym polega ta przypadłość i jakie produkty należy spożywać, będąc na diecie bez laktozy.

Na czym polega nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy to wrodzony lub nabyty brak zdolności organizmu do trawienia cukru mlecznego zbudowanego z cząsteczek glukozy i galaktozy. Spożywanie produktów żywnościowych zawierających cukier mleczny przez osoby dotknięte tą przypadłością będzie skutkowało zaburzeniami ze strony układu pokarmowego. Do najczęściej występujących objawów zaliczyć należy bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, biegunki oraz kolki. W celu postawienia diagnozy konieczne może być wykonanie analizy ph stolca, wodorowego testu oddechowego lub przeprowadzenie badania endoskopowego. Jak na razie nie istnieją sposoby na całkowite pozbycie się tej przypadłości. Najlepszym sposobem na uniknięcie przykrych dolegliwości jest spożywanie produktów wolnych od laktozy.

Dieta dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy

Wielu producentów artykułów żywnościowych umieszcza informacje o braku laktozy na opakowaniach swych produktów. Znakomitym i prostym sposobem na wyeliminowanie tego składnika z codziennej diety jest korzystanie z gotowych posiłków przygotowywanych przez firmy zajmujące się cateringiem dietetycznym. Przykładową ofertę dań znaleźć można na stronie cookingcatering.com.pl. Warto wiedzieć, że w przypadku osób, które tolerują niewielkie ilości laktozy, nie ma potrzeby całkowitego rezygnowania z mleka i produktów mlecznych.

Konieczne jest jedynie ograniczanie ich ilości oraz wybieranie tych, które mają niewielką zawartość cukru mlecznego. Takie osoby mogą spożywać fermentowane produkty mleczne w postaci maślanki, kefiru, czy też jogurtu. Dopuszczalne jest również jedzenie twardych żółtych serów takich jak gouda, parmezan czy cheddar. W ciężkich przypadkach warto sięgnąć po mleko roślinne (sojowe, ryżowe, kokosowe, kukurydziane), a tradycyjny ser z  zastąpić sojowym serem tofu. Żeby uniknąć niedoborów wapnia oraz witaminy D do diety warto wprowadzić także natkę pietruszki, jarmuż, fasolę, a także otręby pszenne, kaszę i ryby.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Klimatyzacja, czy nawiew – na co zwrócić uwagę podczas kupna samochodu?
Klimatyzacja, czy nawiew – na co zwrócić uwagę podczas kupna samochodu?
Przed podjęciem decyzji i ostatecznym kupnem samochodu, trzeba zawrócić uwagę na wiele znaczących kwestii. Chodzi przede wszystkim o wewnętrzne wyposażenie […]
Transparentny lakier – postaw na naturalny wygląd paznokci
Transparentny lakier – postaw na naturalny wygląd paznokci
Najbardziej popularną metodą stylizacji paznokci jest obecnie manicure hybrydowy. Jego trwałość i łatwość wykonania sprawia, że sięga po niego wiele […]
W jaki sposób można odrestaurować skórzane akcesoria, żeby wyglądały jak nowe?
W jaki sposób można odrestaurować skórzane akcesoria, żeby wyglądały jak nowe?
Skóra licowa to jeden z najbardziej wytrzymałych materiałów, który można wykorzystać do produkcji galanterii, ubrań lub butów. Akcesoria tego typu […]
Ostatnie wpisy