Syrop klonowy – jakie ma właściwości zdrowotne?
Medycyna
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Syrop klonowy – jakie ma właściwości zdrowotne?

Syrop klonowy od wieków jest podstawą diety wielu ludzi. Jest jednym z najczęstszych słodzików na dzisiejszym rynku i można go znaleźć we wszystkim, od naleśników po lody. Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego są liczne i obejmują następujące elementy:

Syrop klonowy jest źródłem kwasów tłuszczowych

Syrop klonowy zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy i kwas palmitynowy. Kwas oleinowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym omega-9, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, podczas gdy wykazano, że kwas palmitynowy hamuje utlenianie LDL (złego) cholesterolu. Dodatkowo, substancja ta zawiera również kwas linolowy, który jest niezbędnym kwasem tłuszczowym (EFA), którego nasze ciała nie mogą produkować samodzielnie, ale muszą uzyskać poprzez dietę lub suplementację. Wykazano, że ten EFA zmniejsza stan zapalny i zwiększa odporność u zwierząt, gdy jest regularnie spożywany przez dłuższy czas.

Syrop klonowy zawiera przeciwutleniacze

Naukowcy odkryli, że syrop klonowy zawiera wiele przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami i schorzeniami, takimi jak rak, cukrzyca, choroby układu krążenia i choroba Alzheimera. Te antyoksydanty obejmują kwasy fenolowe, takie jak kwas waniliowy, kwas syringowy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Designerskie meble do kawalerki – trendy sezonu
Designerskie meble do kawalerki – trendy sezonu
Mając do dyspozycji niedużą przestrzeń mieszkalną, trzeba koniecznie zastanowić się nad jej pomysłowym i nietuzinkowym urządzeniem. Pomóc nam w tym […]
Absorpcyjna Spektrometria Atomowa – co to jest?
Absorpcyjna Spektrometria Atomowa – co to jest?
Atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) jest rodzajem optycznej spektrometrii emisyjnej opartej na absorpcji światła. Wiązka światła jest prześwietlana przez próbkę i […]
Chleb – co ma wpływ na idealne warunki wypieku?
Chleb – co ma wpływ na idealne warunki wypieku?
Świeża kromka chleba z chrupiącą skórką, posmarowana masłem to idealny poranek dla wielu osób. Tymczasem tylko piekarze zdają sobie sprawę, […]
Ostatnie wpisy