Syrop klonowy od wieków jest podstawą diety wielu ludzi. Jest jednym z najczęstszych słodzików na dzisiejszym rynku i można go znaleźć we wszystkim, od naleśników po lody. Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego są liczne i obejmują następujące elementy:
Syrop klonowy zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy i kwas palmitynowy. Kwas oleinowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym omega-9, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, podczas gdy wykazano, że kwas palmitynowy hamuje utlenianie LDL (złego) cholesterolu. Dodatkowo, substancja ta zawiera również kwas linolowy, który jest niezbędnym kwasem tłuszczowym (EFA), którego nasze ciała nie mogą produkować samodzielnie, ale muszą uzyskać poprzez dietę lub suplementację. Wykazano, że ten EFA zmniejsza stan zapalny i zwiększa odporność u zwierząt, gdy jest regularnie spożywany przez dłuższy czas.
Naukowcy odkryli, że syrop klonowy zawiera wiele przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami i schorzeniami, takimi jak rak, cukrzyca, choroby układu krążenia i choroba Alzheimera. Te antyoksydanty obejmują kwasy fenolowe, takie jak kwas waniliowy, kwas syringowy.