Pizza to ulubione danie wielu osób. Można ją jeść na ciepło lub na zimno i jest łatwa w przygotowaniu. Pizza jest wykonana z ciasta o okrągłym kształcie, pokrytego sosem pomidorowym, serem i innymi składnikami.
Pizza istnieje od czasów starożytnych, ale została wymyślona przez Raffaele Esposito w Neapolu w 1889 roku.
Używaj składników wysokiej jakości
Nie musisz używać drogich składników, ale upewnij się, że używasz świeżych. Jeśli jest wybór między pomidorami z puszki a świeżymi, wybierz świeże. Jeśli nie ma wyboru, przejdź do pomidorów z puszki zamiast pasty.
Używaj dobrej jakości mąki
Kiedy robisz ciasto, używaj tylko wysokoglutenowej mąki, która nie pozostawi kawałków w cieście do pizzy (jak mąka AP). Upewnij się również, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej przed zmieszaniem ich razem, aby łatwiej wchłaniały wodę i nie tworzyły grudek podczas wyrabiania.
Używaj drożdży, które są jeszcze aktywne
Świeże drożdże działają lepiej niż suszone, ponieważ mają większą aktywność, co oznacza, że wyrosną szybciej i lepiej niż drożdże suszone (dlatego zawsze powinieneś mieć pod ręką świeże drożdże). Pamiętaj, aby przed użyciem sprawdzić datę ważności na opakowaniu!
Nie przepracuj ciasta
Wyrabiając ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera elektrycznego z przystawką do haka do ciasta, zatrzymaj się, gdy utworzy gładką kulę bez żadnych pęknięć lub szczelin.
Jeśli chcesz skosztować smacznej pizzy, to Rabka Zdrój jedzenie, jest miejscem, w którym zrealizujesz swój cel.