W dzisiejszych czasach, aby restauracja przynosiła oczekiwane dochody konieczne są często bardzo duże inwestycje. Lokal w ruchliwym miejscu, dobrze wyposażone zaplecze kuchenne oraz ciekawa karta to podstawa. Czasami jednak mimo wielu inwestycji zyski nie przychodzą. Wtedy warto zastanowić się jak dotrzeć do szerszego grona klientów. Czy zawsze wymaga to drogich inwestycji?
Inwestycje, nawet w najlepiej położony lokal, mogą się nie zwrócić. Ogranicza nas przestrzeń i ilość stolików. Dodatkowo nie zawsze mamy odpowiednio duży parking, a klienci mogą mieć problem z dotarciem. A co gdybyśmy to my do nich dotarli? Można zrobić to przy pomocy jedzenia na dowóz. To coraz popularniejsze rozwiązanie. Dowozi się już nie tylko pizzę czy burgery, ale wszelkiego rodzaju dania, nawet te typowo restauracyjne.
Druga możliwość to inwestycja w samochód gastronomiczny. Umożliwia on dostosowanie biznesu do oczekiwań rynku. Nasza restauracja przestaje być ograniczona lokalizacją. W każdej chwili możemy przemieścić się tam, gdzie aktualnie znajdują się klienci. Czy to duża impreza muzyczna czy festyn albo rodzinny piknik. Wszędzie tam możesz w kilka chwil dotrzeć samochodem gastronomicznym i zaserwować swoje dania.
Przyjrzyj się dokładnie swojemu menu. Warto sprawdzić czy jest w nim coś co wyróżnia Cię spośród innych ofert dostępnych w najbliższej okolicy. Coraz więcej osób, idąc do restauracji nie kieruje się wyłącznie ceną. Kluczowy jest smak i jakość potraw oraz ich wyjątkowość. Większość osób wybiera restauracje, w których zje coś, czego nie potrafi samodzielnie przyrządzić w domu. Dlatego lepsza jest krótka karta z ciekawym menu niż obszerna lista dań bez pomysłu.