Pompy spożywcze należą do jednych z najbardziej zaawansowanych urządzeń w przemyśle spożywczym. Ich nadrzędnym celem jest pompowanie cieczy o różnym stopniu lepkości w wytwórstwie pożywienia i innych produktów, które wymagają idealnej wręcz higieniczności, dlatego stosuje się je także w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym. Urządzenia te powinny mieć wiele cech pożądanych na linii produkcyjnej. Wbrew pozorom liczy się nie tylko trwałość, lecz także wydajność dostosowana do potrzeb przedsiębiorstwa czy sposób pompowania cieczy.
Warto zacząć od samej budowy. Większość pomp spożywczych jest zbudowana z trwałych materiałów, które mogą mieć bezpośrednią styczność z pompowaną cieczą. Najpopularniejsza jest stal kwasowa, która zapewnia doskonały poziom higieniczności na linii produkcyjnej. Urządzenia te zwykle charakteryzują się monolityczną i masywną budową, mającą zapewniać stabilność podczas ciągłej pracy. Motoreduktory stosowane jako napęd należą do bardzo wytrzymałych, gdyż w założeniu mają pracować nawet przez 24 godziny na dobę w bardzo trudnych warunkach. Urządzenia muszą posiadać atesty, takie jak PZH lub FDA.
W zachowaniu odpowiedniej higieny pomaga łatwość mycia. Urządzenia mogą mieć budowę umożliwiającą mycie po demontażu lub na stanowisku, co ma ogromne znaczenie w przypadku większości przedsiębiorstw. Wariant przeznaczony do mycia ręcznego musi charakteryzować się budową z możliwością szybkiego demontażu w celu umycia poszczególnych elementów konstrukcyjnych przez pracownika. W przypadku urządzenia, które wymaga częstego mycia lub jego czyszczenie ręczne jest niemożliwe, stosuje się instalacje CIP – Clean in Place.
Równie istotne są przyłącza. W większości przypadków stosuje się tradycyjne połączenia Tri-Clamp w przyłączu cieczy (o różnej średnicy), a w przyłączu powietrza – zwykły gwint wewnętrzny.
Aby wybrać właściwą pompę spożywczą, należy wziąć pod uwagę między innymi wymagania względem mocy i prognozowanej wydajności. Zazwyczaj tego typu wybór warto ustalić wraz z producentem pompy i zainwestować w najlepsze urządzenie, dostosowane do konkretnych potrzeb przedsiębiorstwa. Użytkowanie nieodpowiedniej pompy może mieć wiele zgubnych skutków, na czele ze zbyt dużymi kosztami inwestycyjnymi w stosunku do zwrotu.
Po pierwsze, liczy się wydajność. Moc pomp spożywczych zazwyczaj jest podawana jako ciśnienie, nawet do 24 barów oraz przepływ. Producenci stosują różne formy opisywania tego parametru i jedni podają go w litrach na godzinę, a inni w metrach sześciennych na godzinę. Zależy to także od typu pompowanej cieczy. Równie istotna jest maksymalna wielkość cząstek stałych. Ten parametr ma ogromny wpływ na pracę i wydajność pompy, dlatego trzeba na niego zwrócić ogromną uwagę podczas wyboru. Zazwyczaj ten parametr opisuje się w milimetrach jako średnicę.
Każdy produkt, w tym ciecz lub materiały kruche, charakteryzują się różną budową i wymogami względem pompy, dlatego warto dopasować wybór do danej aplikacji. W przypadku pracy z pokruszonymi warzywami i owocami czy innymi elementami stałymi wykorzystuje się przeważnie pompę perystaltyczną. Jej cechą charakterystyczną jest doskonała ochrona pompowanych artykułów, łatwa obsługa czy możliwość szybkiej zmiany natężenia przepływu. Można je stosować również do materiałów żrących i bardzo kruchych, czy do cieczy wszelkiego rodzaju, nawet tych korozyjnych i ściernych.
Najpopularniejsze pompy śrubowe są cenione za stałość i stabilność przepływu, dlatego znajdują zastosowanie w większości spożywczych linii produkcyjnych. Zapewniają łatwe przenoszenie produktów mleczarskich takich jak jaja, jogurty, mleko czy śmietana, jak i do owoców, w tym także musów. Ilość aplikacji jest jednak w zasadzie nieskończona, gdyż pompy śrubowe charakteryzują się wzorową wręcz uniwersalnością. Mogą przenosić materiały płynne i delikatne, jak i substancje żrące czy cierne, z dużą ilością cząstek stałych. Przykładem takich substancji są ketchupy i koncentraty pomidorowe, które wymagają specjalnie dedykowanych im pomp, takich jak omawianych m.in. na stronie: https://www.pompy-polska.pl/pompa-do-koncentratu-pomidorowego-ketchupu.
Zastosowania pomp wyporowych powodują, że są one często wybierane w przemyśle spożywczym ze względu na między innymi bardzo dużą wysokość podnoszenia cieczy czy stałą i stabilną wydajność, niezależnie od aktualnie panujących w układzie warunków. Wielu przedsiębiorców docenia je także za możliwość samozasysania, dzięki czemu nie jest wymagane podłączenie dodatkowych instalacji, jak i za niewielką wrażliwość na gazy zawarte w przesyłanym materiale. Wadą jest jednak stosunkowo niewielka wydajność i ogromny wpływ szczelności na sprawność pompy.
Nieco inaczej jest z pompami dozującymi. Ich najważniejszą cechą jest możliwość dostarczenia płynów z ogromną dokładnością przy bardzo dużej szybkości przepływu, która nie ma sobie równych na tym polu. Płyn może występować z cząstkami lub bez i służy przeważnie do transportu produktów z przemysłu mleczarskiego czy cukru, lub skrobi. Pompy dozujące są także bardzo ekonomicznie, dzięki bardzo precyzyjnemu wstrzykiwaniu. Co ważne, z powodzeniem radzą sobie z cząstkami stałymi, mierzącymi nawet do 50 milimetrów średnicy.