Czerwone wino wytrawne to jedna z najzdrowszych odmian tego trunku. Jego regularne spożywanie to prawdziwa recepta na dłuższe życie w dobrym zdrowiu. Wino w kolorze czerwieni jest wytwarzane z całych winogron, łącznie ze skórką i pestkami, co czyni je prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. Dodatkowo wytrawne gatunki praktycznie nie zawierają cukru. Jak czerwona odmiana wina wpływa na ludzki organizm?
Wypijanie około lampki wina dziennie ma dobroczynny wpływ na pracę serca. Obecność kwercetyny chroni przed zakrzepami, resweratrol poprawia parametry przepływu krwi, a kwas acetylosalicylowy pomaga ją rozrzedzić. Tym samym wino czerwone wytrawne zapobiega powstawaniu udarów i zawałów serca, a także zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL i chroni przed miażdżycą. Picie niewielkich ilości wina wspomaga walkę z nadciśnieniem tętniczym, a zawartość potasu, magnezu i wapnia sprzyja zachowaniu równowagi elektrolitowej w organizmie.
Obecne w czerwonym winie wytrawnym flawonoidy niszczą wolne rodniki i chronią DNA przed uszkodzeniem. Również resweratrol pomaga zachować młodość i zapobiega nowotworom oraz chorobom układu krążenia. Picie czerwonej odmiany wina zwiększa produkcję śliny i enzymów trawiennych, a tym samym poprawia pracę układu pokarmowego. Regularne spożywanie dobrej jakości trunku pomaga uniknąć kamieni w woreczku żółciowym i usprawnia funkcjonowanie trzustki. Poprawia też krążenie i działa moczopędnie, a tym samym ułatwia detoksykację organizmu. Ważne jest jednak spożywanie wyłącznie niewielkich ilości wina, ponieważ nadmiar może obciążać wątrobę i upośledzać wchłanianie witaminy D i wapnia.