Istnieje wiele rodzajów kiełbas, a każda z nich ma swój niepowtarzalny smak, konsystencję i wygląd. Najpopularniejsze rodzaje kiełbasek to:
Ten rodzaj kiełbasy ma czerwony kolor, ponieważ zawiera proszek z buraków. Robi się ją z mięsa wołowego lub drobiowego, bułki tartej i przypraw takich jak czosnek, imbir i kminek. Następnie umieszcza się ją w osłonce z jelit zwierzęcych (np. wieprzowych lub baranich). Kiełbasa czerwona może być również wytwarzana z mięsa jagnięcego lub rybnego.
Kiełbasa śląska to rodzaj kiełbasy wieprzowej, którą przyrządza się z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Często podaje się je z musztardą na wierzchu, ale niektórzy lubią je bez żadnych przypraw, dzięki czemu mogą naprawdę poczuć ich naturalny smak. Kiełbasę śląską podaje się zazwyczaj z ziemniakami i warzywami na obiad lub kolację.
Ten rodzaj kiełbasy ma biały kolor, ponieważ nie zawiera buraków w proszku. Jest robiona z mięsa wieprzowego i zwykle przyprawiana przyprawami takimi jak czosnek i kminek. Biała kiełbasa może być również zrobiona z mięsa wołowego lub drobiowego zamiast wieprzowego, jeśli wolisz nie jeść produktów wieprzowych w swojej diecie.
Frankfurterki to małe kiełbaski, które są zwykle sprzedawane w opakowaniach, ponieważ są przeznaczone do jedzenia na gorąco, gdy są jeszcze świeże po zdjęciu z patelni. Zazwyczaj podaje się je z musztardą na wierzchu, ale niektórzy lubią je bez żadnych przypraw, dzięki czemu mogą naprawdę poczuć ich naturalny smak. Frankfurterki są często używane w kanapkach z hot dogami, z ketchupem lub musztardą na wierzchu. Mogą być również spożywane samodzielnie jako przekąska lub z innymi produktami spożywczymi, takimi jak makaron z serem lub frytki.