Jaki ubiór mogą nosić w pracy kucharze?
Pieniądze i biznes
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jaki ubiór mogą nosić w pracy kucharze?

Odpowiedni ubiór w pracy jest niezwykle ważną rzeczą. Nie tylko jest wizytówką zarówno pracownika, jak i pracodawcy, ale też spełnia ważną funkcję ochronną. Przedstawiciele różnych zawodów narażeni są na wysokie bądź niskie temperatury, kontakt z urządzeniami mechanicznymi, oparzenia itp. Nie inaczej jest w przypadku kucharzy, ponieważ ich miejsce pracy również może wziąć się z potencjalnymi uszkodzeniami ciała. Odpowiedni strój pozwala znacznie zminimalizować to ryzyko i zapewnić bezpieczeństwo pracownikowi.

Funkcjonalny i estetyczny – strój idealny

Strój kucharza nieznacznie różni się w zależności od restauracji, w której pracuje, jednak pewne elementy pozostają niezmienne. Kucharz najczęściej wyposażony jest w strój składający się z koszulki, spodni, bluzy kucharskiej, fartucha, zapaski i czapki kucharskiej. Każda część odzieży chroni przed przypadkowym oparzeniem (parą bądź rozgrzanym olejem), zabrudzeniem ubrania czy zanieczyszczeniem jedzenia np. włosami. Wszechstronny wybór bluz kucharskich można znaleźć m.in. na witrynie https://arthaft-sklep.pl/pl/c/Bluzy-kucharskie/64. Po zdjęciu fartucha kucharz może w bluzie wyjść do gości, dlatego to świetny element, na którym można wyeksponować np. naszywki z logo restauracji. Ważne jest, aby każdy element ubioru do siebie pasował. Tworzy to spójny wizerunek lokalu bądź sieci gastronomicznej i sprawia wrażenie, że każdy detal od wyposażenia po stroje pracowników, jest przemyślany. Strój kucharza zatem jest ważny nie tylko z punktu widzenia BHP, ale też estetyki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czym jest dieta IF i na czym polega?
Czym jest dieta IF i na czym polega?
Dieta IF (ang. Intermittent Fasting) to sposób odżywiania polegający na spożywaniu posiłków w ciągu dnia w określonym czasie i z […]
Czym powinna się charakteryzować pompa stosowana na linii produkcyjnej?
Czym powinna się charakteryzować pompa stosowana na linii produkcyjnej?
Pompy spożywcze należą do jednych z najbardziej zaawansowanych urządzeń w przemyśle spożywczym. Ich nadrzędnym celem jest pompowanie cieczy o różnym […]
Prowadzenie restauracji – jaki wpływ na smak potraw ma jakość zakupionych produktów?
Prowadzenie restauracji – jaki wpływ na smak potraw ma jakość zakupionych produktów?
Wiele początkujących firm gastronomicznych czy cateringowych zastanawia się nad doborem odpowiednich produktów dla swojego biznesu. Część z nich ulega złudnemu […]
Ostatnie wpisy