Ser i wino – dwa produkty, z których słyną takie kraje jak Włochy, Francja czy Szwajcaria. Spożywane razem w umiejętny sposób, podkreślają wzajemnie swoje walory smakowe i sprawiają, że człowiek czuje się jak w niebie. Niestety odpowiednie połączenie sera z winem to bardzo trudne zadanie.
Najprostsza zasada brzmi: jeśli wino i ser pochodzą z danego regionu, to na pewno uda się je ze sobą dobrze skomponować. Nie zawsze jednak mamy możliwość tak je połączyć. Cóż więc zrobić? Przyjrzymy się najbardziej rozpoznawanym w Polsce serom.
Brie – najlepiej pasuje do win o mocno owocowym aromacie takich jak np. Beaujalois i Zinfandel.
Camembert – należy go łączyć z Cabernet Sauvignon i Bordeaux.
Cheddar – zależnie od odmiany powinien być łączone z winem lekkim (łagodny cheddar) lub z winem czerwonym i cięższym białym (dojrzały cheddar).
Edam – najlepiej smakuje z białymi winami wytrawnymi jak np. wino Pinot Grigio lub wino Prosecco (polecana jest wersja nie musująca lub lekko musująca).
Emmentaler – powinno dobierać do niego wina o owocowym aromacie jak np. Chardonnay.
Gorgonzola – ser, który potrzebuje wina o smaku tak dużym jak jego własny. Najlepiej wybrać Amarone lub Port.
Gouda – można go łączyć z każdym wytrawnym winem.
Mozarella – lekki i łagodny ser. Z tego powodu najlepiej smakuje z winami o podobnym charakterze jak np. Frascati czy Verdicchio
Parmezan – najlepiej komponuje się z Chianti, Cabernet i czerwonymi odmianami Zinfandel
Roquefort – do tego sera najlepiej wyszukać wina z Portugalii