Wino jest uważane za świetny dodatek do dań wytrawnych oraz deserów. Należy jednak pamiętać, iż nie każdy jego rodzaj pasuje w równym stopniu do każdego dania. Zatem, z czym łączyć wino francuskie musujące? Jakich połączeń unikać?
Wina musujące stają się w naszym kraju coraz bardziej popularne. Sięgają po nie zarówno domowi smakosze tego trunku, jak i restauracje. Co warte jednak zaznaczenia, wina musujące są z zasady winami bardzo delikatnymi oraz orzeźwiającymi. Stąd też niezalecane jest ich łączenie z daniami, które charakteryzują się bardzo wyraźnymi oraz dominującymi smakami i aromatami. Tak więc wina musujące doskonale sprawdzą się, jako uzupełnienie dań opartych na rybach, czy też owocach morza. Uwalniające się podczas picia bąbelki skutecznie również podkreślą smak słodkich lub bardziej wytrawnych deserów, w których wykorzystano świeże owoce i czekoladę.
Na rynku spotkać można wina musujące hiszpańskie, włoskie, francuskie, czy też pochodzące z innych krajów. Każdy produkt ma swój indywidualny profil sensoryczny i konieczne jest jego dobranie do serwowanych potraw. Uproszczenia są w tym względzie niewskazane i mogą prowadzić do zabicia smaku wina, czy też podawanego razem z nim dania. Zatem, przed planowaną kolacją, czy też uroczystym obiadem warto przyjrzeć się przynajmniej kilku podstawowym gatunkom win musujących. Z bogatą ofertą tego typu trunków można się zapoznać między innymi na witrynie internetowej https://www.profilwino.pl/pl/c/Musujace/70.