Dobrej jakości przyprawy są podstawą smacznych i aromatycznych potraw, bez względu na ich rodzaj czy metodę obróbki termicznej. Wybór odpowiednich przypraw zależy od tego, jakie smaki się preferuje. Jest to więc kwestia indywidualna. W każdej kuchni warto jednak posiadać podstawowe zioła, takie jak majeranek suszony, bazylię, liście laurowe, lubczyk i natkę pietruszki. Sprawdzą się one w każdej potrawie, nadając im nie tylko ciekawy smak, ale i zapach. Dodatkowo są zdrowe i praktycznie nie ma zdrowotnych przeciwwskazań do ich spożywania. Do pozostałych wartościowych przypraw, które warto mieć w swojej kuchni, zaliczamy czosnek granulowany, paprykę słodką, różnego rodzaju pieprz (czarny, biały, ziołowy) oraz curry. Urozmaicą one w szczególności zupy i dania mięsne.
W każdej kuchni warto posiadać również przyprawy specjalistyczne, czyli gotowe już mieszanki posiadające w swoim składzie kilka rodzajów przypraw podstawowych. Dzięki nim nie musimy zastanawiać się, jakimi przyprawami doprawić danie i oszczędzamy pieniądze na zakup kilku opakowań podstawowych ziół i dodatków. Dobrym pomysłem będzie kupno gotowych mieszanek przypraw: do sałaty, do sosów i mięs, do gyrosa, do mięsa mielonego oraz do ziemniaków. Smakosze kuchni włoskiej powinni posiadać przyprawę do makaronu, zaś osoby korzystające z przepisów kuchni całego świata – przyprawę uniwersalną.
Nie należy zapominać, że wiele dań przyrządzamy w wersji na słodko. Aby podkreślić ich smak warto zawsze posiadać w swojej kuchni cynamon, anyż, goździki oraz kardamon. Można nimi doprawiać zarówno potrawy, jak i kawę, herbatę czy gorące napoje alkoholowe. Sprawdzą się również jako dodatek do koktajli, smoothies i owsianek, choć nie wyklucza się ich zastosowania do potraw wytrawnych. Mało popularnym, ale polecanym, zdrowym i smacznym produktem jest suszony kwiat hibiskusa. Warto kupić go szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wspiera naszą odporność.