Odpowiedni ubiór w pracy jest niezwykle ważną rzeczą. Nie tylko jest wizytówką zarówno pracownika, jak i pracodawcy, ale też spełnia ważną funkcję ochronną. Przedstawiciele różnych zawodów narażeni są na wysokie bądź niskie temperatury, kontakt z urządzeniami mechanicznymi, oparzenia itp. Nie inaczej jest w przypadku kucharzy, ponieważ ich miejsce pracy również może wziąć się z potencjalnymi uszkodzeniami ciała. Odpowiedni strój pozwala znacznie zminimalizować to ryzyko i zapewnić bezpieczeństwo pracownikowi.
Strój kucharza nieznacznie różni się w zależności od restauracji, w której pracuje, jednak pewne elementy pozostają niezmienne. Kucharz najczęściej wyposażony jest w strój składający się z koszulki, spodni, bluzy kucharskiej, fartucha, zapaski i czapki kucharskiej. Każda część odzieży chroni przed przypadkowym oparzeniem (parą bądź rozgrzanym olejem), zabrudzeniem ubrania czy zanieczyszczeniem jedzenia np. włosami. Wszechstronny wybór bluz kucharskich można znaleźć m.in. na witrynie https://arthaft-sklep.pl/pl/c/Bluzy-kucharskie/64. Po zdjęciu fartucha kucharz może w bluzie wyjść do gości, dlatego to świetny element, na którym można wyeksponować np. naszywki z logo restauracji. Ważne jest, aby każdy element ubioru do siebie pasował. Tworzy to spójny wizerunek lokalu bądź sieci gastronomicznej i sprawia wrażenie, że każdy detal od wyposażenia po stroje pracowników, jest przemyślany. Strój kucharza zatem jest ważny nie tylko z punktu widzenia BHP, ale też estetyki.