Podjadanie małych przekąsek między posiłkami ma różne przyczyny. Niektórzy robią to, ponieważ po prostu lubią jeść, po smakołyki sięgają często mechanicznie, bez kontroli. Czasem czyni się to z nudów, podczas długiego przebywania w domu. Są też osoby, dla których jest to sposób radzenia sobie ze stresem i poprawienia humoru. We wszystkich przypadkach zjadanie dodatkowych małych posiłków prowadzi do problemów z nadwagą, trudno bowiem kontrolować przyjmowane kalorie. Aby uniknąć tego problemu należy zacząć od uświadomienia sobie jego przyczyny, a następnie zastosować różne metody pozwalające uniknąć podjadania.
Pierwszym i najważniejszym sposobem unikania dodatkowych przekąsek jest jedzenie zdrowych, zbilansowanych posiłków. Warto zacząć od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego dla swojego organizmu, co pozwoli na komponowanie odpowiednich dań. Następnie trzeba podzielić otrzymana wartość, na cztery lub pięć porcji, zjadanych regularnie w ciągu dnia, z przerwami trwającymi ci najmniej 3 godziny. Można przygotować je samodzielnie, albo też skorzystać z gotowych posiłków, które są przygotowane przez specjalistów, często z możliwością dostarczenia do domu. W dziedzinie takiej jak catering dietetyczny Trójmiasto ma szeroką ofertę firm, z której warto skorzystać.
W momencie, gdy czujemy lekki głód, a do posiłku pozostaje jeszcze trochę czasu warto przygotować sobie przekąskę z surowych warzyw, które mają wiele zdrowych składników odżywczych, a nie wpływają na przyrost tkanki tłuszczowej. Alternatywą może być jeden duży owoc, na przykład jabłko, czy gruszka, choć trzeba pamiętać, że jedzenie ich wieczorem nie jest korzystne. Dodatkowym sposobem unikania podjadania jest picie dużej ilości wody w ciągu dnia, można zastąpić ją herbatą ziołową, lub zieloną.