Pizza to ulubione danie wielu osób. Można ją jeść na ciepło lub na zimno i jest łatwa w przygotowaniu. Pizza jest wykonana z ciasta o okrągłym kształcie, pokrytego sosem pomidorowym, serem i innymi składnikami.
Pizza istnieje od czasów starożytnych, ale została wymyślona przez Raffaele Esposito w Neapolu w 1889 roku.
Nie musisz używać drogich składników, ale upewnij się, że używasz świeżych. Jeśli jest wybór między pomidorami z puszki a świeżymi, wybierz świeże. Jeśli nie ma wyboru, przejdź do pomidorów z puszki zamiast pasty.
Kiedy robisz ciasto, używaj tylko wysokoglutenowej mąki, która nie pozostawi kawałków w cieście do pizzy (jak mąka AP). Upewnij się również, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej przed zmieszaniem ich razem, aby łatwiej wchłaniały wodę i nie tworzyły grudek podczas wyrabiania.
Świeże drożdże działają lepiej niż suszone, ponieważ mają większą aktywność, co oznacza, że wyrosną szybciej i lepiej niż drożdże suszone (dlatego zawsze powinieneś mieć pod ręką świeże drożdże). Pamiętaj, aby przed użyciem sprawdzić datę ważności na opakowaniu!
Wyrabiając ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera elektrycznego z przystawką do haka do ciasta, zatrzymaj się, gdy utworzy gładką kulę bez żadnych pęknięć lub szczelin.
Jeśli chcesz skosztować smacznej pizzy, to Rabka Zdrój jedzenie, jest miejscem, w którym zrealizujesz swój cel.