Oleje od wielu lat znajdują się na liście tzw. “superfoods”, czyli typów żywności, które spełniają szczególne wymagania żywieniowe ze względu na swoje dobroczynne właściwości prozdrowotne. Oleje zimnotłoczone stanowią szczególne dobro, ze względu na ich unikatowy skład.
Olej z lnianki, rydzowy, “budwigowy” – pod tymi nazwami kryje się jeden z najzdrowszych olejów świata. Pozyskiwany jest z nasion z lnu. Czym się wyróżnia spośród innych?
Znana niemiecka lekarka, dr Budwig zalecała swoim pacjentom codzienne spożywanie twarożku zmiksowanego z olejem lnianym. Zauważyła u nich poprawę stanu zdrowia, lepszą odpowiedź na chemioterapię i przedłużenie życia w stosunku do chorych, którzy nie spożywają oleju lnianego. Stąd też, ze względu na te unikatowe właściwości, olej lniany nazywany jest olejem “budwigowym”.
Wiesiołek jest od dawna znany w medycynie ludowej. Olej z wiesiołka, oprócz kwasów tłuszczowych, zawiera duże dawki witaminy E, fitosterole roślinne, polifenole i antyoksydanty. Z tego powodu jest szczególnie chętnie stosowany przez kobiety, a także ponieważ:
Dodatkowo, olej z wiesiołka jest doskonały dla skóry, szczególnie suchej, podrażnionej, trądzikowej i atopowej.
Oleje powinny być przechowywane w odpowiednich opakowaniach, jakie znajdziesz na: https://oleoteka.pl/nasze-oleje/32,olej-z-wiesiolka, a także w chłodzie. Ciemne butelki nie pozwalają na utlenianie się drogocennych składników.