Curry to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni indyjskiej. Można je spotkać w menu wielu restauracji, jak i bez problemu przygotować samodzielnie w domu. Ogromna popularność przyprawy wynika z jej niezwykłego aromatu, ale też lekkości, jaką daje potrawom. W ten sposób można uzyskać smaczne i sycące danie. Kuchnia orientalna to nie tylko przyprawy, ale również akcesoria kuchenne. Ich przykładem jest między innymi wok, który pozwala idealnie smażyć składniki posiłków. Szeroki wybór tych szczególnych patelni można znaleźć pod poniższym adresem https://www.kuchnieorientu.pl/sklep/home/przybory-kuchenne/patelnia-wok/.
Dla wielu osób curry kojarzy się wyłącznie z potrawami w kurczakiem i ryżem. Tymczasem sos sprawdza się także w innych połączeniach. Przyprawa dobrze komponuje się też z mięsem wieprzowym i baraniną. Sprawdza się również w zestawieniu z owocami morza i rybami. Wykorzystuje się ją też w diecie wegetariańskiej jako stały dodatek do ciecierzycy, soczewicy, fasoli, tofu, soi czy tempehu. Zamiast strączków można wybrać bataty z orzechami. Curry smakuje również doskonale z indyjskim serem paneer. Sos curry podawany jest zwykle z dodatkiem ryżu. Aby urozmaicić posiłek można zamienić go na ziemniaki, makaron ryżowy lub kaszę. Sos curry bazuje głównie na warzywach, którymi mogą być: pomidory, bakłażan, papryka, cukinia, brokuł, kapusta, kalafior, dynia, szpinak czy jarmuż. Wszystkie te elementy dają doskonałe połączenie smaku, które składa się na specyfikę orientu.