Hummus to danie, którego źródeł należy szukać w Egipcie, choć współcześnie jest popularne w całej Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. W ostatnich latach hummus zyskał szczególnie dużą popularność w Europie i Stanach Zjednoczonych. Przyrządza się go z ciecierzycy z dodatkiem pasty z sezamu, czosnku, oliwy, soku z cytryny i soli, a podaje w formie dipu lub pasty.
Swoją obecną popularność zawdzięcza szczególnie zyskującej coraz więcej zwolenników diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ze względu na bogactwo białka, stanowi doskonałe jej dopełnienie, zastępując produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość żelaza, na którego niedobory narażone mogą być osoby rezygnujące z mięsa w diecie.
Hummus, ze względu na dużą zawartość błonnika, który wiąże niekorzystny cholesterol i ułatwia wydalanie go z organizmu, polecany jest także osobom z problemami z układem krążenia; dodatkowo wspomagając proces trawienia. Jest też doskonałym źródłem energii – sprawdzi się więc w diecie tych, którzy mają duże zapotrzebowanie kaloryczne. Jego różne rodzaje można znaleźć na https://swiezemieso.pl/.