Co to jest hummus?
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Co to jest hummus?

Hummus to danie, którego źródeł należy szukać w Egipcie, choć współcześnie jest popularne w całej Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. W ostatnich latach hummus zyskał szczególnie dużą popularność w Europie i Stanach Zjednoczonych. Przyrządza się go z ciecierzycy z dodatkiem pasty z sezamu, czosnku, oliwy, soku z cytryny i soli, a podaje w formie dipu lub pasty.

Dla kogo hummus?

Swoją obecną popularność zawdzięcza szczególnie zyskującej coraz więcej zwolenników diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ze względu na bogactwo białka, stanowi doskonałe jej dopełnienie, zastępując produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość żelaza, na którego niedobory narażone mogą być osoby rezygnujące z mięsa w diecie. 

Hummus, ze względu na dużą zawartość błonnika, który wiąże niekorzystny cholesterol i ułatwia wydalanie go z organizmu, polecany jest także osobom z problemami z układem krążenia; dodatkowo wspomagając proces trawienia. Jest też doskonałym źródłem energii – sprawdzi się więc w diecie tych, którzy mają duże zapotrzebowanie kaloryczne. Jego różne rodzaje można znaleźć na https://swiezemieso.pl/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Z jakich części składa się silnik?
Z jakich części składa się silnik?
Silnik jest odpowiedzialny za przekształcenie mieszanki paliwa i powietrza w energię mechaniczną. Dokonuje tego poprzez spalanie paliwa. Silnik składa się […]
Gdzie szukać profesjonalnych tłumaczeń online?
Gdzie szukać profesjonalnych tłumaczeń online?
Czasami każda firma musi szybko wykonać tłumaczenia. Wymaga to czasu, ale profesjonalne biuro tłumaczeń jest w stanie dostarczyć krótkie tłumaczenie […]
Czym kierować się w wyborze rolet zaciemniających
Czym kierować się w wyborze rolet zaciemniających
Rolety można spotkać dziś niemal w każdym domu, czy też budynku użyteczności publicznej. W zależności od potrzeb, czy też możliwości […]
Ostatnie wpisy