Zdrowa żywność staje się coraz bardziej istotna w naszym życiu. Społeczeństwo z roku na rok jest bardziej świadome i zaczyna wybierać te produkty, które faktycznie pozytywnie oddziałują na ich organizm i pracę mózgu. Jednym z nich jest olej rzepakowy określany mianem jednej z najzdrowszych substancji dla człowieka. Jakie ma jednak szczególne właściwości i kiedy powinniśmy go stosować?
Doceniany jest w wielu krajach świata, lecz u nas dopiero od niedawna podkreślane są jego prozdrowotne możliwości. Użytkowany głównie w kuchni do doprawiania, smażenia i podkreślania smaku potraw. Jest niezmiernie potrzebny naszemu organizmowi do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania, gdyż posiada wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych (jak omega-6 czy omega-3).
To właśnie te składniki odpowiedzialne są za płynną pracę serca, nerek, układu krwionośnego czy też wpływają na stan naszej skóry. Przez to, iż organizm nie jest w stanie kwasów tych sam wytworzyć, zmuszeni jesteśmy dostarczać mu je przez spożywane przez nas jedzenie.
Oleje na bazie czarnuszki czy właśnie rzepaku posiadają najwyższe wartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego zalecane jest ich regularne stosowanie w naszej kuchni. Olej rzepakowy pozytywnie wpływa również na zmniejszanie ilości złego cholesterolu w organizmie, jednocześnie podnosząc wartość tego dobrego.
Warto też zaznaczyć, iż produkt ten charakteryzuje się posiadaniem wielu witamin takich jak: witamina E, K czy A. Szczególnie nadaje się do smażenia lub stosowania w sałatkach. Jest on dostępny w wielu miejscach, takich jak np. olejarnia.