Jak kontrolować jakość produktów spożywczych w branży żywnościowej?
Pieniądze i biznes
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jak kontrolować jakość produktów spożywczych w branży żywnościowej?

Żywność to kluczowy produkt, który jest wytwarzany, magazynowany i dystrybuowany w łańcuchu dostaw. Na każdym etapie procesu może dojść do zdarzeń, które mogą wpłynąć niekorzystnie na jego jakość oraz bezpieczeństwo. Przedsiębiorstwa, które zajmują się produkcją żywności, muszą mieć odpowiednią certyfikację.

Jakie certyfikaty ułatwiają kontrolę jakości artykułów spożywczych?

Najważniejszym atestem jest certyfikat HACCP. Wdrożenie w zakładzie lub w magazynie systemu zarządzania jakością pozwala określić wszystkie krytyczne punkty, wydarzenia, które mogą niekorzystnie wpłynąć na jakość. W każdym zakładzie powinny być wdrożone instrukcje i procedury niezbędne do zachowania czystości produktów i ich jakości. To bardzo ważne w przypadku produktów świeżych, które muszą mieć zachowany ciąg chłodniczy. Narażenie artykułów spożywczych na podniesienie temperatury jest niebezpieczne dla jakości oraz dla bezpieczeństwa konsumenta. Wszystkie anomalie powinny być zgłaszane i diagnozowane. Krytyczne punkty są poddawane regularnej kontroli, która określa czy istnieje realne zagrożenie utraty jakości produktów. Dzięki wdrożeniu systemu HACCP klient otrzymuje pełnowartościowy towar, który nie zagraża zdrowiu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Kroje sukienek dla wysokich kobiet
Kroje sukienek dla wysokich kobiet
Sukienki zawsze powinno się dobierać do sylwetki oraz wzrostu kobiety. Wysokie panie będą wyglądały zjawiskowo w sukniach do ziemi lub […]
Technologie stosowane w przemyśle
Technologie stosowane w przemyśle
Przemysł jest niezwykle szeroką i rozległą dziedziną obejmująca wiele procesów wytwórczych. Jednym z nich jest między innymi metalurgia. Przemysł metalurgiczny […]
Bezdech senny – objawy i leczenie
Bezdech senny – objawy i leczenie
Bezdech senny to choroba, która spowodowana jest krótkim zatrzymaniem oddechu lub jego spłyceniem. Powtarza się wielokrotnie podczas snu i może […]
Ostatnie wpisy