Jak kontrolować jakość produktów spożywczych w branży żywnościowej?
Pieniądze i biznes
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jak kontrolować jakość produktów spożywczych w branży żywnościowej?

Żywność to kluczowy produkt, który jest wytwarzany, magazynowany i dystrybuowany w łańcuchu dostaw. Na każdym etapie procesu może dojść do zdarzeń, które mogą wpłynąć niekorzystnie na jego jakość oraz bezpieczeństwo. Przedsiębiorstwa, które zajmują się produkcją żywności, muszą mieć odpowiednią certyfikację.

Jakie certyfikaty ułatwiają kontrolę jakości artykułów spożywczych?

Najważniejszym atestem jest certyfikat HACCP. Wdrożenie w zakładzie lub w magazynie systemu zarządzania jakością pozwala określić wszystkie krytyczne punkty, wydarzenia, które mogą niekorzystnie wpłynąć na jakość. W każdym zakładzie powinny być wdrożone instrukcje i procedury niezbędne do zachowania czystości produktów i ich jakości. To bardzo ważne w przypadku produktów świeżych, które muszą mieć zachowany ciąg chłodniczy. Narażenie artykułów spożywczych na podniesienie temperatury jest niebezpieczne dla jakości oraz dla bezpieczeństwa konsumenta. Wszystkie anomalie powinny być zgłaszane i diagnozowane. Krytyczne punkty są poddawane regularnej kontroli, która określa czy istnieje realne zagrożenie utraty jakości produktów. Dzięki wdrożeniu systemu HACCP klient otrzymuje pełnowartościowy towar, który nie zagraża zdrowiu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Obróbka metali – jakie są ich rodzaje?
Obróbka metali – jakie są ich rodzaje?
Metale to grupa materiałów, które są powszechnie wykorzystywane do wytwarzania różnorodnych przedmiotów, czy też tworzenia rozmaitych konstrukcji. Zanim jednak metale […]
Co można kupić w sklepie rowerowym?
Co można kupić w sklepie rowerowym?
Rower należy do jednych z ulubionych sprzętów sportowych, bowiem aktywność z nim związana jest bardzo korzystna dla zdrowia i przeznaczona […]
Czym powinna się charakteryzować pompa stosowana na linii produkcyjnej?
Czym powinna się charakteryzować pompa stosowana na linii produkcyjnej?
Pompy spożywcze należą do jednych z najbardziej zaawansowanych urządzeń w przemyśle spożywczym. Ich nadrzędnym celem jest pompowanie cieczy o różnym […]
Ostatnie wpisy