Żywność to kluczowy produkt, który jest wytwarzany, magazynowany i dystrybuowany w łańcuchu dostaw. Na każdym etapie procesu może dojść do zdarzeń, które mogą wpłynąć niekorzystnie na jego jakość oraz bezpieczeństwo. Przedsiębiorstwa, które zajmują się produkcją żywności, muszą mieć odpowiednią certyfikację.
Najważniejszym atestem jest certyfikat HACCP. Wdrożenie w zakładzie lub w magazynie systemu zarządzania jakością pozwala określić wszystkie krytyczne punkty, wydarzenia, które mogą niekorzystnie wpłynąć na jakość. W każdym zakładzie powinny być wdrożone instrukcje i procedury niezbędne do zachowania czystości produktów i ich jakości. To bardzo ważne w przypadku produktów świeżych, które muszą mieć zachowany ciąg chłodniczy. Narażenie artykułów spożywczych na podniesienie temperatury jest niebezpieczne dla jakości oraz dla bezpieczeństwa konsumenta. Wszystkie anomalie powinny być zgłaszane i diagnozowane. Krytyczne punkty są poddawane regularnej kontroli, która określa czy istnieje realne zagrożenie utraty jakości produktów. Dzięki wdrożeniu systemu HACCP klient otrzymuje pełnowartościowy towar, który nie zagraża zdrowiu.