Świeża kromka chleba z chrupiącą skórką, posmarowana masłem to idealny poranek dla wielu osób. Tymczasem tylko piekarze zdają sobie sprawę, jak dużo warunków trzeba spełnić, by osiągnąć wypiek idealny. Pierwsze co przychodzi nam na myśl, to oczywiście składniki. Rzeczywiście, odpowiednio dobrane proporcje, a przede wszystkim świeże, dobrej jakości produkty wpływają na efekt ostateczny, jakim jest wypiek. Poza przepisem znaczenie mają także warunki techniczne. O tym czy chleb będzie wypieczony, pachnący i chrupiący decyduje zatem piec. Wielu właścicieli próbuje oszczędzać na tym wyborze, ponieważ należy do jednych z droższych elementów wyposażenia. Tymczasem ten dobrej klasy gwarantuje smaczny wypiek.
Piece elektryczne są skonstruowane i opracowane w taki sposób, by ułatwiać pracę piekarzy. Wyposażone w systemy zaparowania oraz regulacji mocy grzania zapewniają doskonały efekt wypieków. Po pierwsze mechanizm zaparowania dynamicznie przekształca wodę w parę, która pod dużym ciśnieniem jest przekierowywana do komory garowniczej, tworząc tam optymalny klimat do wypieku różnego rodzaju chlebów, bułek czy ciastek. Ponadto piece elektryczne mogą być dodatkowo wyposażone w płyty kamienne, które gwarantują uzyskanie idealnej skórki bez względu na to, czy wypiek odbywa się bezpośrednio na blasze piekarniczej czy płycie. Jak widać, praca piekarza to połączenie ogromnej wiedzy i doświadczenia wraz z nową technologią. Jedynie taka kombinacja pozwala osiągnąć najlepsze efekty.