Panele to jeden z najpopularniejszych materiałów, z którego można wykonać podłogę. Panele łatwo się układa, do złudzenia przypominają drewniany parkiet, a co najważniejsze są stosunkowo tanie. Ale czy panele podłogowe nadają się do każdego pomieszczenia? A może lepiej poszukać innego rozwiązania…
Wybieramy panele podłogowe do kuchni
Wiele osób zastanawia się czy panele w kuchni to dobry pomysł. W tym pomieszczeniu często panuje wilgoć. Nie trudno też o zalania paneli, a te miewają tendencje do wybrzuszania się… Oczywiście nowoczesne kuchnie są dobrze wentylowane, ale nie oznacza to że powinniśmy w nich kłaść zwykłe panele.
Na szczęście producenci paneli podłogowych wyszli naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów. Stworzyli specjalne panele, które idealnie nadają się do montażu w kuchni.
Wybierając panele podłogowe do kuchni powinniśmy szukać takich, które cechują się wysoką klasą używalności. W tym przypadku zasada jest bardzo prosta im wyższa klasa, tym bardziej trwały produkt.
Jakie parametry powinny mieć panele kuchenne?
- Klasa używalności 23 (takie panele wybieramy do pomieszczeń o dużym natężaniu ruchu),
- Klasa odporności na ścieranie AC4 (wysoka) bądź AC5 (bardzo wysoka).
- Wybierajmy panele antypoślizgowe, one zapewnią nam bezpieczeństwo.
- Przyda się także powłoka antystatyczna. Dzięki niej na naszej podłodze będzie osiadać mniej kurzu, a my będziemy mieli ułatwione codzienne sprzątanie.
Podsumowując dobrze dobrane panele sprawdzą się również w naszej kuchni i całkowicie odmienią jej wystrój.Bogaty wybór paneli podłogowych kuchennych i łazienkowych znajdziesz na przykład w sklepie online Floor Expert.