Wszelkie lokale gastronomiczne to miejsca, w którym potrawy muszą być przygotowywane wyjątkowo szybko i sprawnie. Wynika to przede wszystkim z konieczności obsługi wielu klientów w tym samym czasie – żaden z nich nie lubi bowiem zbyt długo czekać na zamówioną potrawę. Dlatego też we wspomnianych miejscach wykorzystuje się zazwyczaj profesjonalne urządzenia przyspieszające proces gotowania, smażenia czy pieczenia. Są to m.in. specjalistyczne grille gastronomiczne, które zostaną szerzej opisane w dalszej części artykułu.
Zaawansowane grille przeznaczone do lokali gastronomicznych to w pełni profesjonalne urządzenia pozwalające na obróbkę termiczną różnego typu produktów żywnościowych, takich jak choćby mięsa, warzywa, pieczywo czy ryby. Większość dostępnych na rynku modeli jest wykonana z wysokiej jakości materiałów (np. stali nierdzewnej), dzięki czemu mogą służyć przez wiele lat. Charakteryzują się one ergonomicznym kształtem, prostą obsługą i są stosunkowo łatwe w czyszczeniu. Kupimy je w wielu sklepach internetowych z wyposażeniem gastronomicznym, gdzie przy okazji zaopatrzymy się też m.in. w talerze do pizzy i inne naczynia, tace, piece piekarnicze, stoły chłodnicze oraz meble.
Omawiane grille posiadają w swojej konstrukcji zdejmowany ruszt (zazwyczaj dwupozycyjny), płyty grzejne (gładkie albo ryflowane), specjalną szufladkę na ściekający tłuszcz, a także osobne sterowanie dla każdej połowy. Zazwyczaj są zasilane gazem ziemnym, choć zdarzają się też wersje elektryczne. Ich podstawową zaletą jest to, że umożliwiają obustronne przypiekanie różnorodnych produktów bez konieczności obracania, co prowadzi do oszczędności czasu i zwiększenia komfortu osoby obsługującej urządzenie.