Coraz więcej osób zwraca uwagę na to w jaki sposób produkowana jest żywność, którą spożywamy na co dzień. Bardzo popularne są produkty mające dobroczynny wpływ na zdrowie. Nie każdy jednak wie, co dokładnie oznacza żywność określana jako „bio”, którą można coraz częściej spotkać na sklepowych półkach.
Określenie „bio” dotyczy żywności, która została otrzymana na drodze ekologicznej uprawy lub hodowli. Musi ona także posiadać znak certyfikacyjny Unii Europejskie, czyli biały listek składający się z dwunastu gwiazdek potwierdzający pochodzenie produktu.
Uprawy oraz hodowle, na których uprawiana jest żywność „bio” są przede wszystkim zrównoważone pod względem ekonomicznym, ekologicznym oraz społecznym. Oznacza to, że są one całkowicie niezależne i nie potrzebują dostarczania np. pasz dla zwierząt z zewnątrz. Nie obciążają w żaden sposób środowiska, a dodatkowo dbają o rozwój lokalnego rolnictwa. Takie uprawy nie są pryskane chemicznymi nawozami, które zawierają szkodliwe pestycydy, a zwierzętom podawane są wyłącznie naturalne pasze.
Żywność „bio” jest także szczegółowo kontrolowana pod kątem zawartości barwników i konserwantów, których ilość nie może przekroczyć pewnego poziomu. Z tego też względu takie produkty spożywcze mają z reguły krótsze terminy ważności niż zwykła żywność. Produkty „bio” można znaleźć na specjalnie przygotowanych do tego półkach w supermarketach, a także w lokalnych punktach ze zdrową żywnością, takich jak np. sklep Ekolud.