Co jeść na diecie bez laktozy?
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Co jeść na diecie bez laktozy?

Nietolerancja laktozy to powszechna dolegliwość, która może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Warto dowiedzieć się, na czym polega ta przypadłość i jakie produkty należy spożywać, będąc na diecie bez laktozy.

Na czym polega nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy to wrodzony lub nabyty brak zdolności organizmu do trawienia cukru mlecznego zbudowanego z cząsteczek glukozy i galaktozy. Spożywanie produktów żywnościowych zawierających cukier mleczny przez osoby dotknięte tą przypadłością będzie skutkowało zaburzeniami ze strony układu pokarmowego. Do najczęściej występujących objawów zaliczyć należy bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, biegunki oraz kolki. W celu postawienia diagnozy konieczne może być wykonanie analizy ph stolca, wodorowego testu oddechowego lub przeprowadzenie badania endoskopowego. Jak na razie nie istnieją sposoby na całkowite pozbycie się tej przypadłości. Najlepszym sposobem na uniknięcie przykrych dolegliwości jest spożywanie produktów wolnych od laktozy.

Dieta dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy

Wielu producentów artykułów żywnościowych umieszcza informacje o braku laktozy na opakowaniach swych produktów. Znakomitym i prostym sposobem na wyeliminowanie tego składnika z codziennej diety jest korzystanie z gotowych posiłków przygotowywanych przez firmy zajmujące się cateringiem dietetycznym. Przykładową ofertę dań znaleźć można na stronie cookingcatering.com.pl. Warto wiedzieć, że w przypadku osób, które tolerują niewielkie ilości laktozy, nie ma potrzeby całkowitego rezygnowania z mleka i produktów mlecznych.

Konieczne jest jedynie ograniczanie ich ilości oraz wybieranie tych, które mają niewielką zawartość cukru mlecznego. Takie osoby mogą spożywać fermentowane produkty mleczne w postaci maślanki, kefiru, czy też jogurtu. Dopuszczalne jest również jedzenie twardych żółtych serów takich jak gouda, parmezan czy cheddar. W ciężkich przypadkach warto sięgnąć po mleko roślinne (sojowe, ryżowe, kokosowe, kukurydziane), a tradycyjny ser z  zastąpić sojowym serem tofu. Żeby uniknąć niedoborów wapnia oraz witaminy D do diety warto wprowadzić także natkę pietruszki, jarmuż, fasolę, a także otręby pszenne, kaszę i ryby.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak stworzyć biznesplan firmy
Jak stworzyć biznesplan firmy
Biznesplan to dokument, o którego istnieniu wie chyba każdy przedsiębiorca. Uzyskanie kredytu lub dotacji na rozwój firmy bez odpowiednio przygotowanego […]
Jak dbać o wygląd osiedli mieszkaniowych?
Jak dbać o wygląd osiedli mieszkaniowych?
Osoby mieszkające na osiedlach, cenią sobie czyste otoczenie. Niestety nie jest łatwo zadbać o porządek w sercu blokowiska jak i […]
Jakie panele podłogowe wybrać do kuchni?
Jakie panele podłogowe wybrać do kuchni?
Panele to jeden z najpopularniejszych materiałów, z którego można wykonać podłogę. Panele łatwo się układa, do złudzenia przypominają drewniany parkiet, […]
Ostatnie wpisy